«Գաստրո Քեմպ Արմենիա» նախագիծը մայիսի 29-ից մինչև մայիսի 31–ը Կապանում հերթական միջոցառումների շարքն անցկացրեց, որի համար հարթակներ ծառայեցին մշակույթի կենտրոնի փոքր դահլիճը, էլեկտրոնային գրադարանը, բացoթյա դահլիճը։ Այս վերջինում ժամանակակից խոհանոց էր բերվել Երևանից՝ անհրաժեշտ սարքավորումներով, և ուսանելի վարպետաց դասեր անցկացվեցին։ Նույնքան օգտակար էին դասախոսությունները, որոնք վարեցին HoReCa (հյուրանոցային, ռեստորանային, սրճարանային) ոլորտի մասնագետները։ Նպատակը մեկն էր՝ ինչպես բարելավել ծառայությունների և սպասարկման որակը։ Դասախոսությունները միտված էին նրան, թե ինչպես աշխատել անձնակազմի հետ, ինչպես հիմնել և կառավարել ռեստորան, դասախոսության մասնակիցներին ծանոթացնել հյուրանոցային սպասարկման միջազգային չափանիշներին, ինչպես լուսանկարել և վարել սոցիալական կայքերը։
Ոչ ալկոհոլային խմիչքների պատրաստման վարպետաց դաս անցկացրեց Alpha Food Service ներկայացուցիչ Լևոն Թոռունյանը, ով մասնավորապես ներկայացրեց սուրճի պատրաստման ժամանակակից մեթոդները։ Նա խմիչքների պատրաստման տեսական մասը զուգակցում էր գործնականի հետ, որպեսզի մասնակիցները ներսից տեսնեն խոհանոցը։
Գինու ոլորտի մասնագետ Վահան Գասպարյանը ներկայացրեց Հայաստանի գինեգործությունը վաղ ժամանակներից մինչև մեր օրերը, գինու պահպանման և մատուցման մեթոդները, թե ինչպես ավելացնել շահույթը գինու վաճառքի միջոցով։
Գործառնությունների և վաճառքի տնօրեն Աստղիկ Մարկոսյանը պատմեց հյուրանոցային բիզնեսի առանձնահատկությունների, հյուրանոցային բիզնեսի միջազգային չափանիշների և վաճառքների կազմակերպման մասին և պատասխանեց ներկաների հարցերին։
Ընդհանուր առմամբ յուրաքանչյուր օր անցկացվեցին տասից ավելի դասախոսություն և վարպետաց դաս։
Ինչպես «Սյունյաց երկրի»-ն փոխանցեց «Gastrocamp Armenia» նախագծի PR ղեկավար Անի Անտոնյանը, այս միջոցառումների շարքն ամբողջանալու է հունիսի 11-15–ը, երբ Կապան պիտի այցելեն շեֆ խոհարարներ՝ աշխարհի հինգ երկրից, ովքեր տեղացի շեֆ խոհարարների հետ այցելություններ են իրականացնելու Կապանի հարակից գյուղեր՝ գրի առնելու կերակրատեսակների, ազգային ճաշատեսակների մոռացված բաղադրատոմսեր, մշակելու են դրանք և մատուցելու են «Յյոթ մելիքների» ընթրիքը՝ նվիրված Կապանի յոթ բերդերին։
Ըստ ամենայնի՝ այդ ճաշատեսակները դառնալու են Կապանի այցեքարտը։
Վահրամ Օրբելյան