Մի քանի տարի է, որ հանրապետություն մուտք է գործել հավելումներով և հորմոններով հագեցած կերերը: Շուկայում կա և՛ թռչնի, և՛ խոզի, և՛ խոշոր եղջերավորների, և՛ ձկան համար նախատեսված հորմոններով հագեցած կերեր: Ինչու են օգտագործվում այդ կերերը և ինչպիսին է վերաբերմունքը նման կերերով սնված կենդանու մսի նկատմամբ:
«Եթե նախկինում խոզը պահում էի 9 ամիս՝ տալիս էր 40-50 կգ միս, հիմա պահում եմ առավելագույնը 5 ամիս՝ էլի տալիս է 40-50 կգ միս: Էժանի-թանկի խնդիրը չէ, ուղղակի հիմա հատուկ կերով եմ պահում։ Էնպես չի, որ այդ կերն էժան է, ուղղակի նախկինում մաքուր կերով էի պահում, ստանում էի մաքուր միս, հիմա՝ հատուկ կերով եմ պահում, ստանում եմ եկամուտ»,-ասաց Անահիտը և հավելեց, որ խոզի մսի վաճառքով զբաղվողները ժամանակ չունեն ընկնեն տնետուն և տեսնեն, թե ով է մաքուր կեր տալիս, ով՝ հորմոն․ Գնորդների կողմից դրա պահանջարկն էլ չկա:
«Ես իմ շրջապատում չգիտեմ խոզ պահողների, ովքեր այլ կեր են տալիս։ Հիմա մեր մոտերը հիմնականում այդ սպեց կերերն են: Մենք գրամով ու ժամով ենք տալիս կերը, հատուկ թուղթ կա, որտեղ գրված է, թե խոզին որ տարիքում քանի կգ կեր պետք է տալ»,-ասաց Անահիտը:
Անահիտի խոսքով, այժմ վերավաճառողները մեկ կգ խոզի միսը վերցնում են 1900 դրամով։ Նա դժգոհեց գնից, քանի որ գտնում է, որ մսի գնի նվազումը կապված է խոզի հիվանդությունների հետ․ մարդիկ զգուշանում են խոզի միս գնելուց:
Տիգրանը նշեց, որ խոզի մսի որակի խիստ տարբերություն կա: Էական է խոզը պահում ես մաքուր կերով, թե՝ հատուկ: Ովքեր կոմբիկորմ են տալիս, որի մեջ հորմոններ կան, նպաստում է քաշի ավելացմանը, ինչը վտանգավոր է մարդու առողջության համար:
Տիգրանը հայտնեց նաև, որ հորմոններով կերի դեպքում խոզն արագ է աճում, հոսանքի ծախսը քիչ է, սակայն վնասակարության տեսանկյունից նպատակահարմար է բնական կերով պահված խոզի միսը:
«Վերջին տարիներին Գորիսում չկային հատուկ կերեր, հիմա՝ կան: Ես գարիով եմ պահում իմ խոզերին, սակայն հատուկ կերերով պահված խոզի միսն էժան է, և ես ստիպված ցածր գնով եմ վաճառում։ Արդեն աշխատում եմ մինուսով. իրացնելու խնդիր ունենք»,-ասաց նա:
Գոհար Ստեփանյան