Սուրբ Զատիկի տոնին սեղանի գլխավոր զարդը ձուն է: Այն խորհրդանշում է վերածնունդ, նոր կյանք, Հիսուս Քրիստոսի հարությունը: Այն եփելու և ներկելու մի շարք միջոցներ կան: Սուրբ Զատկի նախօրեին շատերն են մտածում տոնական սեղանի գեղեցիկ և յուրահատուկ զարդարման մասին։ Ներկայացնում ենք հետաքրքիր գաղափարներ՝ Զատկի սեղանն ավելի գեղեցիկ ու յուրօրինակ դարձնելու համար։
Իհարկե, այս տոնը բոլորի մոտ ասոցացվում է գունավոր ձվերի հետ, որոնք պարտադիր պետք է լինեն տոնական սեղանին։ Փորձեք ներկել ձվերն ավելի վառ գույներով, ավելացնել դեկորներ, որպեսզի դրանք դառնան ձեր սեղանի զարդը։ Կարելի է օգտագործել նաև այդ խորհրդանիշը պատկերող դեկորի մասնիկներ։
Որպեսզի ձուն մնա պինդ և վառ գույն ունենա նախքան եփելը պետք է մանրակրկիտ լվանալ աղով (կամ քացախով) լի ջրում: Այդ դեպքում ձվի կեղևը կլինի պինդ և կպահպանի գույնը:
Որպեսզի ձուն եփելու ժամանակ չճաքի անհրաժեշտ է առնվազն 1 ժամ պահել սենյակային ջերմաստիճանում, ապա եփել մարմանդ կրակի վրա:
Հարթ և կայուն գույնը պահելու համար անհրաժեշտ է 1 թեյի գդալ աղ և քացախ ավելացնել ջրի մեջ, սակայն քացախը պետք չէ չարաշահել: Եփելուց հետո անհրաժեշտ է դեռևս տաք ձվերը դնել սառը ջրի մեջ, ապա թողնել ինքնուրույն սառչի և փայլի համար կարագ քսել:
Կուլիչը նույնպես կարևոր խորհրդանիշ է։ Այս քաղցրավենիքը միշտ եղել է ուղղափառների սեղանին։ Այսօր պատրաստվում են տարբեր տեսակի, ձևի, բազմաթիվ միջուկներով և ուտելի դեկորային մասնիկներով կուլիչներ։ Ներկելու համար նախընտրելի է բնական նյութեր ընտրել՝ սոխի կճեպ, ծառի ճյուղեր, տերևներ և այլն: Կարելի է ձուն ներկելու համար օգտագործել չջնջվող մարկերներ, ժամանակավոր դաջվածքներ, անգամ անձեռոցիկի նախշեր: կարևորը՝ տրամադրել ժամանակ և ունենալ վառ երևակայություն: Երբ արդեն ձվերը ներկված են, անհրաժեշտ է մտածել սեղանը զարդարելու մասին: Սեղանը զարդարելու համար ևս օգտագործվում է ձու կամ ձու հիշեցնող դեկորներ, ճուտիկների հիշեցնող դեկորներ և իհարկե կանաչ խոտ:
Ներկելու համար նախընտրելի է բնական նյութեր ընտրել՝ սոխի կճեպ, ծառի ճյուղեր, տերևներ և այլն:
Կարելի է ձուն ներկելու համար օգտագործել չջնջվող մարկերներ, ժամանակավոր դաջվածքներ, անգամ անձեռոցիկի նախշեր: կարևորը՝ տրամադրել ժամանակ և ունենալ վառ երևակայություն:
Երբ արդեն ձվերը ներկված են, անհրաժեշտ է մտածել սեղանը զարդարելու մասին: Սեղանը զարդարելու համար ևս օգտագործվում է ձու կամ ձու հիշեցնող դեկորներ, ճուտիկների հիշեցնող դեկորներ և իհարկե կանաչ խոտ:
armdaily.am