ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարությունը օրենսդրական նախաձեռնությունների փաթեթ է ներկայացրել կառավարություն, որով նախատեսվում է վերահսկողություն իրականացնել կենդանական ծագման սննդամթերքում հակաբիոտիկների մնացորդային առկայության նկատմամբ եւ սահմանել, որ դեղային կերը եւ հակաբիոտիկ պարունակող կերային հավելումները պետք է կիրառվեն բացառապես անասնաբուժական նպատակով:
Հայտնի է, որ հակաբիոտիկների չհիմնավորված կիրառումը հղի է լուրջ վտանգներով: Առողջապահության ոլորտի մասնագետները համաշխարհային մակարդակով ահազանգում են, որ հակաբիոտիկներն այս տեմպերով չարաշահելու հետեւանքը կարող է լինել այն, որ դրանք կորցնեն իրենց ազդեցությունը, եւ մարդկությանը դարձյալ պատուհասի վարակիչ հիվանդությունների անկառավարելիությունը:
«Փաթեթը ներկայացվել է կառավարություն, որով կարգավորվում է հակաբիոտիկ պարունակող կերային հավելումների օգտագործումը, այսինքն՝ դրանով մենք հստակ սահմանում ենք, որ որպես կերային հավելում, հակաբիոտիկներն օգտագործվում են բացառապես բուժման նպատակով: Փորձում ենք մի փոքր այդ դաշտը կարգավորել, քանի որ ունենք լուրջ խնդիրներ հանրային առողջության մակարդակով: Հակաբիոտիկերի նկատմամբ կայունության ձեւավորման գործընթացքում մեծ դեր են խաղում հենց հակաբիոտիկները, որոնք փոխանցվում են մարդկանց կենդանական ծագման մթերքների միջոցով: Եթե անասնաբուժության ոլորտում հակաբիոտիկները կիրառվում են զուտ բուժական նպատակով, ապա անասնաբուծության ոլորտում դրանք, որպես կերային հավելումներ, օգտագործվում են բավականին հաճախակի եւ չկանոնակարգված կերպով»,- մեզ հետ զրույցում ասաց Գյուղատնտեսության նախարարության սննդի անվտանգության բաժնի պետ Աշխեն Շիրվանյանը:
Նա չբացառեց, որ հաջորդ քայլով կարող է քննարկվել անասնաբուժական դեղատներում հակաբիոտիկների ազատ վաճառքն արգելելու հարցը, որովհետեւ ի տարբերություն սովորական դեղատների, այստեղ անասնաբույժի տրամադրած դեղատոմսի առկայությունը պարտադիր չէ:
Բայց չնայած մտահոգիչ համարվող խնդրին, Հայաստանում կենդանական ծագման սննդամթերքում հակաբիոտիկների թույլատրելի մնացորդային քանակի վերաբերյալ ուսումնասիրություններ պետական մակարդակով չեն իրականացվում: Այդ դեպքում ինչպե՞ս է չափվում վտանգի առկայությունը կամ դրա աստիճանը:
«Եթե անընդհատ հսկողություն չենք իրականացնում, դա չի նշանակում, որ խնդիր չունենք: Խնդիր իրականում բոլոր տեղերում էլ կա: Այսօր այս խնդիրը ոչ միայն Հայաստանի Հանրապետության մակարդակով է, այլ ամեն տեղ: Ե՛վ ԵԱՏՄ անդամ պետությություններում է արձանագրված, եւ բոլոր տեղերում, որտեղ անտիբիոտիկների խնդիր կա: Պարզապես պետք է դա դարձնենք հսկողության պարտադիր գործիք եւ կարողանանք հետեւել հակաբիոտիկների օգտագործման մակարդակին»,- ասաց գյուղնախարարության սննդի անվտանգության բաժնի պետը:
Կառավարությանը ներկայացված օրենսդրական փաթեթն ընդունվելու դեպքում նախատեսվոմ է մշտական վերահսկողություն սահմանել սննդի այն տեսակների նկատմամբ, որոնք համարվում են ռիսկային եւ ենթադրվում է, որ պետք է պարունակեն հակաբիոտիկներ: Մեխանիզմներն ու պատասխանատվության հարցերը կհաստակեցվեն հաջորդիվ: Իսկ սննդամթերքում հակաբիոտիկների թույլատրելի քանակը որոշելիս Հայաստանը պետք է առաջնորդվի ԵԱՏՄ-ի կողմից կիրառվող N28 որոշումով, որով սահմանված են տարբեր մթերքներում հակաբիոտիկների թույլատրելի մնացորդային քանակները:
armtimes.com